Välkommen till den här bloggen om lamor och alpackor, dessa två kameldjur från Anderna. Djuren har stor charm och ofta också stor personlighet. Att ha lamor eller alpackor är en speciell upplevelse som fler borde få ta del av. Med mer information kan intresset bli större. Här på bloggen kan du hitta det mesta du behöver veta om dessa djur.

Vad är alpackor? Och vad är lamor?

Självfallet kommer du få svar på frågan om vad lamor och alpackor är, med en lättbegriplig sammanfattning som handlar om de olika djuren. Text har sina begränsningar. För att på riktigt förstå vad det är för djur och vad de har för karaktär är det nog nödvändigt att träffa några av djuren, men med beskrivningar och information kan nyfikenheten öka. Nyfikenhet kan förhoppningsvis leda till att verkliga möten sker, och kanske mer än så.

På bloggen kommer det också finnas information om avel av lamor och alpackor, och om kurser och föreningar som riktar sig till den som är intresserad av djuren. Genom föreningarna och kurserna går det att få mer kunskap och att lära känna människor som har hand om djuren, vilket är ett bra första steg för dig som vill träffa en levande alpacka eller lama.

Varför skaffa lamor eller alpackor?

Det finns så många olika sorters djur. Vad finns det egentligen för skäl att skaffa just lamor eller alpackor? Förmodligen har olika människor olika skäl, men det vanligaste är att ha djuren som sällskapsdjur. Det går att föda upp dem för kött, men det är svårt att få det lönsamt. Både lamor och alpackor har ull som det går att göra garn av. Framför allt alpackans ull går att ha till riktigt fint garn, vilket uppmärksammats de senaste åren bland annat genom fler små producenter. Garnet är varmt och har fördelen att det kliar mindre än garn av fårull.