Välkommen till oss!

Ny uppdatering på "Till Salu" sidan. Gå in där och kika om ni är intresserade av att starta med alpackor eller vill utöka din flock med några äldre rutinerade damer till rimligt pris. Annas...

HÄLSINGEDALENS ALPACKOR

Att Tänka På

Innan Du köper

Vad vill du med dina alpackor? Vill du bara ha dem som ett trevligt betesdjur och göra något med ullen?

Vill du satsa på avel?

Vill man ha dem som betesdjur och som ett trevligt sällskap, då räcker det med att ha hingstar eller valacker. Jag förespråkar alltid 3 djur även om 2 fungerar.

Vill du börja med avel, då förespråkar jag också 3 ston även om det också går med 2 st. Kom ihåg att sto med föl är 1 individ, inte 2.

Du har gjort din hemläxa och  lärt dig så mycket du kan om alpackor genom att läsa allt du kommer över samt pratat med olika uppfödare. Du har bestämt dig..

När man väl bestämt sig för att köpa alpackor kan det vara bra att vrida och vända lite på sitt beslut innan man köper. Man kan tex tänka på….

 • Man ska inte köpa 1 hingst och 1 sto. Det enda gemensamma de har är under betäckningen. Båda kommer att må dåligt och det var ju inte din mening när du köpte dina djur.
 • Alpackor är inga kramdjur. Inte ens alpackorna står och kramar varandra utan vill ha ett visst avstånd till varje individ.
 • Köp inte föl under 10 månader om du är en sann djurvän. De behöver vänjas av från sin mamma i lugn och ro och att både flyttas bort från sin mamma och byta miljö med nya människor blir en väldigt obehaglig upplevelse för den lilla.
 • Om du köper en unghingst, försäkra dig om att ingen ”gullat” och förmänskligat den. Har du otur kan din hingst lite senare bli farlig för dig. Det här är Berserk syndrom:

Berserk syndrom orsakas av människor och är inte  djurets fel. Om föl och unga överhanteras, kramas osv, kommer de att lära sig att bli mer mänsklig än alpacka.

Om alpackan får ett onaturligt band till människan, förlorar de sin sociala kompetens i en alpackaflock och felplanerar sin respekt för människor och blir istället övervänliga.

Detta syndrom kan även uppkomma hos ston men är oftast en egenskap som hingstdjur får.

När hingsten blir könmogen kan den se människan som rival och börja attackera. Det finns lamor med detta syndrom som faktiskt har dödat människor.

Kastration kan hjälpa men oftast sitter det i ”hjärnan”, inte i ”testiklarna”

Jag skriver inte det här för att skrämmas utan bara för att ingen ska behöva uppleva det. Vi köpte en hingst som hade just detta beteende och när han attackerade vår då 4-åriga dotter bestämde jag mig för att försöka förhindra att det händer igen. Man ska vara medveten om att det kan hända även med alpackor. Det händer ofta med andra handjur så som baggar osv så det är inget unikt med just alpackan.

Därför är det av yttersta vikt om man får ett föl som måste nappas upp med flaska, ta aldrig in den i huset där du bor om inte fara för fölets liv föreligger. Bättre då att Du bäddar ute hos alpackorna på natten den första tiden fölet behöver äta ofta. Det är bättre att fölet får fortsätta vara i flocken och formas av dem.

Så försäkra dig om att hingsten är hanterad på rätt sätt och det absolut optimala är om hingsten fått gå tillsammans med andra hingstar innan den kommer till dig. Då har den lärt sig vanligt ”alpackahut” och ni kan njuta av tillvaron tillsammans.

Innan dina alpackor kommer

 • Ta ett extra varv inne i byggnaden alpackorna skall vara. Titta så det inte sticker fram spikar eller annat som en alpacka kan göra illa sig på.
 • Kolla upp hur det är med erfarenhet hos veterinärerna i ditt område när det kommer till att behandla alpackor. Förbered din veterinär på att du tänker köpa alpackor.
 • Se till att allt är klart så som stängsel, matplatser osv.
 • Gå gärna ett varv över de marker djuren kommer att gå på. Titta efter giftiga växter eller andra saker som kan orsaka skada på en alpacka.
 • Se till så det finns möjlighet till skugga. Kan de komma undan solen om de behöver? Många stallar blir också varma på insidan under sommaren och då kanske det känns bättre för en alpacka att hellre söka en skuggig plats utomhus.

När dina alpackor kommer

 • Ta in dem i den byggnad de skall ”bo”. En alpacka är försiktig när det kommer till att gå in i okänd byggnader. Det bästa är om alpackorna du köpt får gå ut ur byggnaden själv. Släpp inte ut dem direkt i hagen innan de fått bekanta sig med sitt nya hem.
 • Tillbringa tid med dina djur. Lär känna dem. När du lärt dig hur de fungerar kan du snart, bara genom att titta på dina djur, direkt se om något inte står rätt till.
 • Om du mot förmodan behöver stalla in något djur för behandling, eller transportera den till veterinär, ta även med en kompis som sällskap. En ensam alpacka är en olycklig alpacka.
 • Ta ALLTID kontakt med din uppfödare om det är något du undrar över. De är uppfödaren som ”kan” alpacka och framförallt kan de alpackorna som du har köpt. Det kan vara svårt för en annan uppfödare att skapa sig en bild över djuren som de inte känner.

Lycka till med dina djur och välkommen in i alpackavärlden!

Jag tar gärna emot tips om fler saker man behöver tänka på så jag kan fylla på denna lista. Lätt att bli hemmablind när man haft djur så länge. Så har du något som du vill tillägga så tar jag tacksamt emot det. Det kommer att vara till hjälp för nya alpackaägare.

Comments are closed.

 • Meny

 • Translate

   Translate to: