Det finns mycket mer verksamhet för den som är intresserad av alpackor än vad som finns för den som är intresserad av lamor. I Sverige har intresset för alpackor aldrig varit större och det är fler som satsar på avel, uppfödning och som håller kurser om dem. Kanske är det tack vare att alpackagarn blivit så populärt och att många vill testa att skapa en egen småskalig produktion. Kanske är det bara att alpackor uppmärksammats mer och därför har gjort att fler blivit intresserade. Trots allt finns det en del lamadjur även i Sverige, det är bara den organiserade kurs- och föreningsverksamheten det är lite dåligt med.

Om det inte finns några kurser

Det bästa sättet att hitta en kurs som handlar om lamor är att leta upp den närmaste uppfödaren eller någon som äger lamor. De som har lamor är ofta engagerade och intresserade av att sprida kunskap om djuret och hur det sköts. Ordnas inga regelrätta kurser kan det finnas möjlighet att få komma på besök och få undervisning i mindre skala. Det handlar framför allt om att våga fråga. Det kan kännas påträngande och jobbigt att behöva fråga, men försök minnas att ägarna oftast är engagerade och att det också är deras eget ansvar att säga nej om de inte orkar eller vill. En del har både alpackor och lamor men bara kursverksamhet som handlar om alpackor. Det är förmodligen för att det finns ett större intresse för alpackorna. Finns det kursverksamhet som handlar om annat kanske det kan kännas lättare att fråga om en specialanpassad lösning som handlar om lamor.

Internationella föreningar

Internationellt finns det en hel del föreningar, till exempel Alpaca and Llama Society, The British Llama Society och Llama Association of North America. Även om det inte är möjligt att delta i deras kurser och andra arrangemang går det att följa dem på sociala medier, ta del av information, filmklipp, tips och diskussioner.