Välkommen till oss!

Ny uppdatering på "Till Salu" sidan. Gå in där och kika om ni är intresserade av att starta med alpackor eller vill utöka din flock med några äldre rutinerade damer till rimligt pris. Annas...

HÄLSINGEDALENS ALPACKOR

Om Alpackan

 

Alpackan, som är ett ullproducerande djur, kommer från Sydamerika. Alpackan tillhör kamelfamiljen och är besläktad med laman, guanacon och vikunjan och har varit tamdjur i över 5000 år.

En alpacka kan bli 20-25 år gammal

Det finns 2 typer av alpacka, Huacaya och Suri. Huacayan har fluffig ull och Surins ull är stripig.

En alpacka får ett föl varje gång och fölar då alltid dagtid. Stona blir könsmogna vid 1-2 års ålder och hingstarna vid 2-3 års ålder.Stona går dräktiga i 335 dagar.

Om Ullen

Alpackan producerar en av världens finaste ull. Ullen är helt fri från fett och det sägs att den inte skall vara allergiframkallande. Ullen är otroligt mjuk och värmeisolerande. Den anses vara 3 ggr starkare och 7 ggr varmare än fårull. Det finns 22 olika färger på ullen och inget annat ullproducerande djur kan uppvisa lika många färger. Ullen skyddar djuren både mot kyla och värme och detta gör det möjligt för dem att klara den extrema temperaturväxling som förekommer i Anderna. Alpackan klipps 1 gång per år och detta gör man på våren.

Alpackans ull var länge en hemlighet för den övriga världen. I mitten på 1800-talet upptäckte en man vid namn Sir Titus från England denna ull och tack vare honom kan vi nu alla ta del av denna underbara ull.

Skötsel

Alpackan är ett otroligt lättskött djur, kan man läsa på de flesta sidor. Visst är det så när allt går bra och inget händer med dem. Men det som fortfarande är till alpackaägarnas nackdel är kunskapen hos veterinärerna. Nu blir den bättre och bättre och det är en stor skillnad jämfört med när vi skaffade våra första 2003. Men fortfarande finns det saker som kan hända med våra alpackor som vi i Sverige inte vet mycket om. Men som sagt, kunskapen blir större och större och det känns tryggt. 

Man bör klippa naglarna 3-4 ggr/år men det skiljer sig naturligtvis från individ till individ. Vissa tycks aldrig naglarna växa på och på vissa växer de värre än ogräs
Avmaska bör man inte göra ”hur som helst”. Bäst är att skicka in träckprover till SVA för att få rätt bedömning..behöver vi avmaska eller inte..om vi behöver avmaska..vilket medel bör vi använda för just den parasiten.

Tänderna kan också behöva sågas av och detta kan man göra med en vajer. Vi har köpt en maskin, en tooth a matic som vi tycker är fantastiskt bra. Man bör även se över hingstarnas fightartänder. Är de för långa bör man absolut såga av dem för att minimera risken för skador på något annat djur.

De äter 1.5 – 2 kg hö per djur och dygn och bör även få kraftfoder. Vi använder oss av Camelibra (som är vitaminer) och Fibre Gest (som är kraftfoder). Sommartid behöver de inte kraftfoder men vintertid är det av yttersta vikt för att säkerställa deras livskvalité. Det går åt ofantligt med enerig för att hålla värmen och då är det av största vikt att man har ett bra hö samt att de får kraftfoder och extra vitaminer.
Rent vatten är ett måste. På vintern skall man ge alpackorna ljummet vatten. Det finns ett talesätt: Vill man inte själv dricka vattnet man ger sina alpackor, då vill inte de heller dricka det.

 Mineraler skall de ha fri tillgång till samt saltsten. Det finns saltstenar med rent salt och blandningar av mineraler, vi har valt att ha bägge varianterna.
I Anderna är det torrt och magert, mycket mineraler och salt i marken.
Här i Sverige har vi mycket vatten i luft och växtlighet och rikligt med foder. Alpackorna behöver rent salt. 

Övrigt

De är lugna i sättet och lätta att hantera. Deras syn och hörsel är mycket bra och de är mycket observanta om vad som sker i dess omgivning.

Att dagligen få vistas bland dessa djur är ett privilegium. Att dagligen få komma in till dem och höra deras ”hummande läte” och deras idisslande gör att man inser vilken livskvalité man har som alpackaägare.

Comments are closed.

  • Meny

  • Translate

      Translate to: