Välkommen till oss!

Ny uppdatering på "Till Salu" sidan. Gå in där och kika om ni är intresserade av att starta med alpackor eller vill utöka din flock med några äldre rutinerade damer till rimligt pris. Annas...

HÄLSINGEDALENS ALPACKOR

Om Oss

 

Vår familj består av mig Marie, min man Olle samt vår dotter Simone. Vi har även 1 irländsk varghund som heter Izor och en golden som heter Nellie. Vi bor i en litet samhälle som heter Gnarp i Hälsingland.

 

Intresset för alpackan väcktes efter ett Tv-program 1993.Vi föll direkt för dessa vackra djur och bestämde oss för att köpa några. Glada i hågen började vi leta runt, men trots våra ansträngningar lyckades vi inte hitta några i Sverige. Snart stod det klart för oss att import var det enda sättet för oss att förverkliga vår dröm om alpackor. Där försvann engagemanget och det blev inget mer den gången. Sporadiskt sökte vi ibland när vi var ute på Internet, utan framgång. Men så hösten 2002 fann vi av en slump en alpackafarm i Sverige. Det var en tjej i Gimo, Maria Sandgren, som hade köpt sina första alpackor 1997. Hon var målmedveten och fullföljde 2 importer år 2000. Detta blev slutet på vårt sökande och början på något helt nytt i våra liv, vi hade lyckats hitta alpackor.

 

 

Visst hade vi en del att lära och upptäcka eftersom det inte fanns någon information på svenska att tillgå när vi skaffade våra första alpackor. Men vi använde vårt sunda förnuft och bad om råd från andra alpackaägare vi kommit i kontakt med så det mesta löste sig.

 

Vi har valt att inte ha så stor besättning, omkring 20-25 djur är lagom för oss för att mark och stallar ska räcka till. Att ha djur ska inte kännas som en belastning och desto större flock desto mer sysslor. Vi vill även hinna med andra saker i vårt liv. 

 

I allt som har med ”alpackasysslor” att göra såsom såga tänder, klippa naglar och klippa djuren, sköter vi allt själva.Vid klippningen av ullen har vi varit tvungna att tillverka ett klippbord. Detta pga av Olle ramlade ner från ladugårdstaket i september 2006 och kraschade sin vänstra höft. Han behöver på grund av detta ha så bra arbetshöjds som möjligt. Men före olyckan klippte vi våra djur stående och ville de lägga sig klippte vi dem liggande.

Vi anlitar aldrig någon utomstående i dessa sysslor, då vi tycker oss ha märkt att djuren är mer harmoniska och lugna när de blir hanterade av oss som de känner och litar på. Det ömsesidiga förtroendet stärks för varje gång vi utför dessa moment, sen är det ju naturligtvis väldigt roligt att utföra dessa sysslor.

 

Vårt liv har berikats sen vi köpte våra alpackor. Vi har lärt känna många nya människor och en del har blivit vänner för livet, både i Sverige och från andra länder.

 

 

 

 

 

Comments are closed.

  • Meny

  • Translate

      Translate to: