Välkommen till oss!

Ny uppdatering på "Till Salu" sidan. Gå in där och kika om ni är intresserade av att starta med alpackor eller vill utöka din flock med några äldre rutinerade damer till rimligt pris. Annas...

HÄLSINGEDALENS ALPACKOR

Semester.

Det här med att blogga går inget vidare…hur hinner och orkar vissa blogga flera gånger per dag? Nåja, nu ska jag försöka knåpa ihop några rader iallafall även om det är mitt i min semester.

Den 19/7 var jag tillbaka på äldreboendet här i Gnarp för ett besök. Det var rätt varmt den här dagen så både jag och matte blev rätt svettiga…men allt gick bra och jag skötte mig galant, precis som vanligt. Det är faktiskt länge sen  jag gjort min matte besviken..kanske dags för lite bus igen.

Vi har även fått tillökning i hagen, en liten alpackatjej på 10 kg. Hon är faktiskt rätt söt även om jag nu automatiskt kommer att tvingas träda in i rollen som ”onkel Gilga” Alla småttingar blir av någon anledning förtjust i mig vilket kan vara rätt jobbigt faktiskt.
Men hela flocken var med när lilltjejen föddes och hon har fått namnet Chakira.

Matte hade gått och väntat och väntat i 2 veckor på att någonting skulle hända…å precis den här dagen när det hände..då fick det inte hända..för matte hade tid hos hårfrissan. Som vanligt i den här familjen så är det alltid nån av oss i hagen som stjälper mattes planer så detta var bara väntat.
Kl 9 på morgonen förstod matte att något var på gång med Chayenne. Vi andra vi gick och betade och märkte inte nått ovanligt mer än att matte var inne i hagen ovanligt mycket och länge.
Till slut var det några av alpackorna som förstod att nått var på gång och de skyndade sig dit.

Ett litet huvud sticker ut och när matte ser att både huvud och 2 framben sticker fram så försvinner hennes gröna färg från ansiktet. Här kan hon tydligen andas ut för nu kommer fölet att komma ut utan komplikationer.

Här är nog hela flocken framme för att kolla in vad det är som egentligen händer. Ja, jag är ju också med förstås. Jag är ju också lite nyfiken av mig.

Här går fölet in för landning och matte står beredd att ta emot den lilla. Jag förstår inte att alpackorna får plats med nått sånt där i magen…för ett alpackaföl är verkligen ingen liten sak.

Här är jag framme igen för att kolla in den lilla varelsen som precis landat här i vår hage.  Fast man måste vara försiktig och det var jag också,  matte var faktiskt lite stolt över mig. Om man jämför min storlek med den lilla så skulle jag kunna åsamka stor skada, men nu har jag ju varit med och sett födslar förut så jag börjar kunna det här.

Efter en stund lät vi Chayenne och lilla Chakira vara ifred en stund så de skulle få tid att lära känna varandra. Ja, vi kan faktiskt våra koder så här i en flock…det är väl matte som inte riktigt kan dem. Hon var i hagen hela tiden och kollade både det ena och det andra. Men hon höll sig förstås på avstånd hon också så lite ”alpackavett” har hon kanske också fått.

Slutet gott allting gott. Här har lilla Chakira hittat sin mat och alla kan andas ut. Ett friskt föl med en normal förlossning och som även fått i sig råmjölken…precis som det ska vara.
Men som sagt, jag har ju semester så därför får denna uppdatering räcka!

The one and only
/Gilga

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • Meny

  • Translate

      Translate to: