En alpacka är ett kameldjur, även om det kanske inte syns vid första anblicken. Alpackan är släkt med vikunjan, ett utrotningshotat djur som likt alpackan lever i Anderna. Alpackan har domesticerats, alltså förädlats av människan genom uppfödning och avel, och lever idag ofta i alpackafarmer. Tidigare har man trott att alpackor och lamadjur har samma ursprung och att båda kommer från guanacon, men med hjälp av DNA har det varit möjligt att slå fast att så inte är fallet. Alpackan har normalt hållits i hjordar på de flacka gräsmarker som finns på Anderna, på upp till 4900 meters höjd. Länder där alpackan förekommit är Ecuador, Bolivia, Chile och Peru, men nu har alpackan spridits till större delar av världen och finns bland annat i Sverige. Alpackor är flockdjur och behöver leva tillsammans med andra alpackor.

Hur ser en alpacka ut?

Den som vet hur en lama ser ut har lättare att föreställa sig hur en alpacka ser ut. De är nämligen relativt lika varandra, även om de inte är så nära släkt som man tidigare trott. En alpacka har en mankhöjd på ungefär en meter och väger mellan 60 och 80 kilo. Alpackan har tjock päls. Det finns två olika raser av alpacka, Huacaya och Suri. Huacaya är den vanligaste rasen och deras ull är tjock och fluffig. Alpackor som tillhör rasen Suri har ull som istället formar sig till lockar i korkskruvsform, som är ganska lika dreadlocks. Alpackor finns i olika nyanser av svart, grå, vit och brun.

Alpackans fötter är partåiga, de är alltså klövdjur. Den har trampdyna och två klor. En sak som är lite intressant med alpackan är att tänderna hela tiden växer. De nöts ner naturligt när alpackan äter, men ibland växer tänderna för snabbt och behöver slipas ner. Det är också vanligt att hingstarnas kamptänder slipas ner.