En lama är ett kameldjur, även om utseendet skiljer sig från kameler och dromedarer eftersom den inte har någon puckel. Laman är släkt med alpackan, men medan laman härstammar från guanaco har det på senare år visat sig att alpackan har ett något annorlunda ursprung. Båda djuren är dock kameldjur som lever i Anderna och som under lång tid varit husdjur och lastdjur för människorna som bott där. Laman används fortfarande som lastdjur, framför allt i Peru. Lamadjur föds också upp för köttet och ullens skull. Lamor är flockdjur och i varje flock finns en ledarhane. Det kan bli strider och konkurrens inom hjorden om det finns mer än en hane, och unga hanar blir ofta utstötta och bortjagade när de är ungefär ett år. Laman föds upp även utanför Sydamerika och djuret klarar olika klimat bra, även om det är Sydamerikas bergstrakter som är deras ursprungliga miljö.

Hur ser en lama ut?

En lama har normalt en mankhöjd på 110 och 120 centimeter, även om den ibland kan vara lite större. En vuxen lama väger mellan 120 och 150 kilo. Lamans utseende karaktäriseras av den långa halsen och de relativt långa öronen. Lamors päls är tjock och kan vara enfärgad i svart, vitt eller olika nyanser av brunt, men kan också ha flera olika färger och nyanser med fläckar i olika mönster. Laman har partåiga fötter, så det handlar om ett klövdjur med trampsulor på fötterna. En speciell sak i lamans utseende är överläppen som är delad i två delar.

En lama eller ett lamadjur?

Vad heter det egentligen? En lama eller ett lamadjur? Båda varianterna går bra, det enda som är värt att tänka på är att det heter just en lama, inte ett lama, medan det heter ett lamadjur. Lite förvirrande, men inte så svårt att komma ihåg.