Det finns många olika anledningar till varför man kan vilja skaffa alpackor. Vissa människor är bara fascinerade av detta djur och vill lära känna det mer, medan andra skaffar alpackor av mer praktiska skäl. En anledning till att välja att ha alpackor istället för får är att de betar mer skonsamt och det är bättre för markerna.

Alpackor som sällskapsdjur

Att skaffa alpackor som sällskapsdjur är relativt vanligt. Då handlar det ofta om valacker, kastrerade hingstar som genom kastreringen blir lugnare och lättare att ha att göra med. Oavsett om alpackorna blivit kastrerade eller inte är det djur som lätt blir tama. De är sociala och nyfikna, lär sig gärna nya saker och går bra att grimträna. Det finns också exempel på ägare som klickertränat alpackor.

Att ha alpackor som sällskapsdjur kan vara mer än att det bara är trevligt. Till exempel i Karlstad har det funnits funderingar på att ha alpackor som vårddjur på äldreboende. Att låta gamla eller sjuka umgås med djur har visat sig ge goda resultat för måendet, och katter och hundar används ofta. En fördel med alpackor är att deras ull inte ger allergi. En möjlig nackdel är att de är flockdjur och att det är viktigt att ha flera tillsammans.

Garn av alpackaull

Alpackornas ull har väldigt fina fibrer och ger ett garn som värmer bra och samtidigt kliar mindre än ull från får. Att ha alpackor för att kunna producera garn är därför också ett alternativ. Garnet är mycket populärt på marknaden, inte minst för att alpackor kan ha ull i så många olika nyanser och att det därför är möjligt att få fram garn i en grå och brun skala helt utan att behöva färga det. På Inkarikets tid avlades alpackor särskilt för ullen och då tog man fram alpackor i 22 olika grundfärger med sammanlagt 250 nyanser. Det sägs att ullen på den tiden var mjukare än den som alpackor har idag.